Zbog besparice letovanje u gradu


Više od polovine Novosađana ove godine neće ići na letovanje, a kao glavni razlog navode nedostatak novca, pokazalo je istraživanje Ninamedia. Manji broj sugrađana, oko 14,5 odsto, neće na letovanje zbog
privatnih razloga, dok 5,6 odsto ne može da dobije godišnji odmor. Kod manje od dva odsto ispitanika razlog su godine starosti, zdravstveno stanje, obaveze na fakultetu, a pojedini ne žele da idu na letovanje.

Po podacima te agencije, na moru će ove godine uživati nešto više od trećine sugrađana, koji planiraju da potroše oko 350 evra po osobi. Više novca spremni su da izdvoje muški ispitanici, građani od 18 do 29 i 45 do 59 godina, stanovnici gradskih naselja kao i učenici i studenti i građani s višim stepenom obrazovanja. Potvrdan odgovor o odlasku na letovanje u većoj meri davali su muškarci do 45 godina, učenici i studenti, kao i stanovnici gradskih naselja. Podaci su pokazali i da s porastom stepena obrazovanja raste broj ispitanika koji će ići na more.

Istraživanje je pokazalo i da će najveći broj Novosađana, koji su već isplanirali godišnji odmor, letovati u Grčkoj (14,5 odsto), dok će u Crnoj Gori boraviti 7,6 odsto sugrađana. Za odmor u našoj zemlji odlučilo se 3,9 odsto, a hrvatsko more izabralo je 3,1 odsto. Tursku će ovog leta posetiti 1,4 odsto.

„Ninamedia” je to istraživanje sprovela od 16. do 19. juna telefonskim anketiranjem na uzorku od 1.208 ispitanika s teritorije Novog Sada.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: flickr.com/photos/novisadinfo


novisadinfo.info BOLJA STRANA NAŠEG ŽIVOTA - NAŠEG GRADA>> bez politike, bez crnih vesti, bez estrade... fb/novisadinfo